13.05.2024

Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Hangi Vitamin Eksikliği Uykusuzluk Yapar?

Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Hangi Vitamin Eksikliği

Gün içerisinde rutin işlerinizi yaparken ya da sosyalleşirken uyanık kalmakta zorlanıyor musunuz? Sürekli uyku hali, yorgunluk gibi basit bir sorunun yanı sıra uyku bozukluğu ya da bazı sağlık sorunlarından kaynaklı olabilir.1 Yazımızı okuyarak “Sürekli uyku hali halsizlik neden olur?” , “Sürekli uyku hali neyin belirtisi olabilir?” , “Sürekli uyku hali hangi vitamin eksikliği ile ortaya çıkar?” gibi soruların yanıtlarını öğrenebilirsiniz.

İçerikler (Gizle -) (Göster +)
  1. Sürekli Uyku Hali Neden Olur?

  2. Sürekli Uyku Hali Nasıl Geçer?

  3. Sürekli Uyku Hali Neyin Belirtisidir?

  4. Hangi Vitamin Eksikliği Uykusuzluk Yapar?

    1. B12 Vitamini Eksikliği

    2. C Vitamini Eksikliği

    3. B6 Vitamini Eksikliği

  5. Sürekli Uyku Hali İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sürekli Uyku Hali Neden Olur?

Normalden çok daha yorgun hissetmek, kesintisiz gece uykusuna karşın uyanınca tazelenmemiş olmak, gündüz uyumaya ihtiyaç duymak, hafıza ve konsantrasyon sorunları yaşamak gibi belirtiler ile ortaya çıkan sürekli uyku hali nedenleri, farklı şekillerde oluşabilir. 2 İşte sürekli uyku halinin nedenleri: 

  • Sürekli halsizlik yorgunluk uyku hali, yetersiz ve kalitesi uyku nedeniyle yaşanabilir. Özellikle geç saatlere kadar süren uzun ya da vardiyalı çalışma saatleri, gece dışarı çıkmak ya da uyku saatlerindeki düzensizlikler sürekli uyku haline neden olabilir. 
  • Bazı çevresel faktörler (bebek ağlaması, dışarıdan gelen sesler, sıcak ve soğuk hava, partnerin horlaması vs.) nedeniyle uykunun bozulması, yeterli uykunun alınamamasına ve gün içerisinde sürekli uyku hali ve yorgunluk gibi durumlara yol açabilir. 
  • Kaygı, endişe, stres ya da depresyon gibi zihinsel durumlar, uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Aynı zamanda uyku alınsa dahi kişinin enerjisini düşürüp gün içerisinde de uykulu hissetmesine yol açabilir. 
  • Uyku düzenini bozabilecek kafeinli içecekler, çeşitli ilaçlar ya da alkol gibi zararlı maddeler de sürekli yorgunluk ve uyku hali gibi durumlara sebebiyet verebilir. 
  • Uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, uyurgezerlik, narkolepsi ve uykusuzluk gibi uyku bozuklukları, sürekli uyku halinin en önemli nedenler arasında sayılabilir. 
  • Saat farkı bulunan bir ülkeye seyahat etmek, biyolojik saatimizin şaşmasına, uyku düzenimizin bozulmasına yol açabilir. Bu da gün içerisinde uykulu hissetmenize neden olabilir. 
  • Gece boyunca herhangi bir ağrı ve rahatsızlığa sebep olan kronik rahatsızlıklar bir süre sonra uyku düzeninizin bozulmasına ve sürekli uyku haline yol açabilir.2

Sürekli Uyku Hali Nasıl Geçer?

Sürekli Uyku Hali Nasıl Geçer?

Sürekli uyku halinin geçmesi için uykusuzluğa neden olan durumların ortadan kaldırılması için bazı önlemler alınabilir. Peki, sürekli uyku hali ve halsizlik nasıl geçer? İşte uygulayabileceğiniz bazı yöntemler:

  • Sağlıklı bir yaşam planı oluşturun. Egzersiz yapın, dengeli beslenin, bol su için. 
  • Gün içerisinde güneş ışığına çıkmaya özen gösterin. Güneş ışığı, biyolojik saatimizi etkiler ve uyanık kalmayı destekleyebilir. 
  • Yatmadan önce uykunuzu kaçıracak şekerli gıdalardan, kafeinden ve alkolden uzak durun. 
  • Kaygılıysanız ya da ruhsal bir sorun yaşıyorsanız destek alın. 
  • Uyku öncesinde ya da gün içerisinde nefes egzersizleri ya da meditasyon yaparak rahatlayın. 
  • Yatak odanızdan televizyon, tablet gibi uyarıcıları çıkarın, yatağa girdikten sonra telefona bakmamaya çalışın. 
  • Uyku bozukluklarınız varsa bir uzmandan destek alın. 
  • Gün içerisinde daha iyi hissetmek için gerekirse kısa şekerlemeler yapın. 
  • Vücudunuzun uyku saatini bilmesi için bir uyku rutini oluşturun ve her gün bu rutini eksiksiz bir şekilde uygulayın.2 3

Sürekli Uyku Hali Neyin Belirtisidir?

Sürekli yorgun hissetmek uyku hali gibi durumlarla karşı karşıya gelmek yukarıda belirttiğimiz nedenlerin dışında bazı vitaminlerin eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Sürekli uyku hali hangi vitamin eksikliği ile ortaya çıkabilir öğrenmek için aşağıdaki başlığı inceleyebilirsiniz.

Hangi Vitamin Eksikliği Uykusuzluk Yapar?

Uykusuzluk ve düşük enerji seviyeleri, günlük yaşamı olumsuz etkileyen yaygın sorunlardır. Bu problemlerin potansiyel sebepleri arasında vitamin eksiklikleri de yer alabilir.4 Sürekli uyku hali hangi vitamin eksikliği durumunda olur diye merak ediyorsanız aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsiniz:

B12 Vitamini Eksikliği

Özellikle B12 vitamini, sinir sistemi için hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle B12 vitamininin yetersizliği çeşitli uyku sorunlarına yol açabilir. Yapılan araştırmalar da B12 vitamininin uykusuzluk (insomnia) ve gündüz uykulu hissetme hali (EDS) üzerindeki etkilerini incelemiştir, ancak bu konuda kesin konuşmak için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır.4

C Vitamini Eksikliği

C vitamini eksikliği, uyku süresi ve kalitesini etkileyebilir. Araştırmalar düşük C vitamini seviyelerine sahip bireylerin yüksek C vitamini seviyelerine sahip bireylere göre daha az uyuduğunu ortaya koymuştur.  Diğer yandan yapılan pek çok çalışma, C vitamini tüketiminin artırılmasının uyku sağlığını iyileştirmeye destek olacağını öne sürmektedir.5

B6 Vitamini Eksikliği

Sürekli uyku hali halsizlik gibi şikayetleriniz varsa B6 vitamininiz de eksik olabilir. Çünkü B6 vitamini, metabolizmanın ve bağışıklık sisteminin doğru çalışması için gereklidir. Ayrıca uyku düzeni kurmanıza yardımcı olabilen serotonin gibi birçok nörotransmitterin sentezinde rol oynar. Diğer yandan B6 vitamini takviyelerinin, uyku kalitesini ve süresini iyileştirmeye destek olduğuna dair bulgular da mevcuttur.5

Geçer? Hali Nasıl Sürekli Uyku

Sürekli Uyku Hali İçin Hangi Doktora Gidilir?

Evde sürekli uyku hali, günlük aktiviteleri etkileyebilen ve yaşam kalitesini düşürebilen bir durumdur. Eğer sürekli bir yorgunluk ve uykuya meyilli hissediyorsanız, bu durum altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir. Bu nedenle “Gözlerde sürekli uyku hali neden olur?” sorusunun yanıtını öğrenmek için bir profesyonele görünmeniz gereklidir. (6)

Öncelikle sağlık hizmetleri sağlayıcınıza, yani aile hekiminize başvurabilirsiniz. Aile hekiminiz, şikayetlerinizi değerlendirerek genel bir sağlık kontrolü yapabilir ve durumunuza yönelik ilk değerlendirmeleri gerçekleştirebilir. Ayrıca, gerekli görürse sizi uyku bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir doktora yönlendirebilir. (6)

Uyku bozuklukları uzmanı, daha spesifik testler yapabilir ve uyku apnesi gibi yaygın uyku rahatsızlıklarını teşhis etme konusunda deneyimlidir. Bu uzmanlar genellikle pulmonoloji (göğüs hastalıkları), nöroloji veya psikiyatri alanlarında eğitim almıştır. Uyku laboratuvarında bir gece geçirerek yapılan uyku çalışmaları, uyku düzeninizdeki anormallikleri ve uyku sırasında yaşanan solunum problemlerini belirlemeye yardımcı olabilir. (6)

Dolayısıyla, sürekli uyku haliniz varsa ve bu durum günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, ilk adım olarak aile hekiminize danışmanız ve ardından uyku bozuklukları konusunda uzman bir doktora yönlendirilmeniz önemlidir. Sizin için doğru tedavi yöntemleriyle tanışarak yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. (6)

“Sürekli uyku hali neden olur?” ve “Sürekli uyku hali hangi vitamin eksikliği belirtisidir?” sorularını yanıtladık. Uyku konusunda daha fazla bilgi almak için “Uyku bozukluğu nasıl geçer?” , “Uyku getiren yiyecekler nelerdir?" , “Kaliteli iyi bir uyku için ipuçları nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını bulabileceğiniz içeriklerimize de göz atabilirsiniz. 

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

BENZER YAZILAR

5 HTP Nedir? Ne İşe Yarar?
13.05.2024

5 - HTP Nedir? Ne İşe Yarar?

Vücudun doğal olarak ürettiği ya da takviye olarak alınabilen 5 hidroksitriptofan ya da 5 HTP, sağlığı destekleyen pek çok faydası ile bilinir.

Devamını Oku
Aşırı Sinirlilik Neden Olur? Nasıl Giderilir?
13.05.2024

Aşırı Sinirlilik Neden Olur?

Sinirlenmek normal ve doğal bir duygudur. Kişiler, farklı nedenlerden ötürü sinirlenebilir.

Devamını Oku
Sınav Kaygısı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
13.05.2024

Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısı, herkesin bir sınav öncesinde yaşayabileceği olağan bir durumdur.

Devamını Oku
Uyku Gelmesi İçin Ne Yapılır? Uyku Getiren Yiyecekler
13.05.2024

Uyku Gelmesi İçin Ne Yapılır?

Uykuya dalmakta zorlanıyor, yatakta sağa sola dönerek çok uzun zaman mı harcıyorsunuz?

Devamını Oku
Kaliteli ve İyi Bir Uyku İçin 10 İpucu
13.05.2024

Kaliteli ve İyi Bir Uyku İçin 10 İpucu

Kaliteli uyku, genel sağlık ve günlük performans üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Devamını Oku
Uyku Bozukluğu Neden Olur? Nasıl Geçer?
13.05.2024

Uyku Bozukluğu Neden Olur?

Uyku bozukluğu, kişinin uyku döngüsünde herhangi bir aksamanın yaşandığı durumları ifade eder.

Devamını Oku
Anksiyete Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?
13.05.2024

Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

Anksiyete, günümüzde pek çok kişiyi etkileyen yaygın bir ruh sağlığı problemidir.

Devamını Oku